Quina autonomia tenen les bateries?

Autonomia Bateries

Una de les preguntes que més ens fan com experts en mobilitat urbana sostenible és quant duren les bateries dels vehicles elèctrics. A nivell d’autonomia, tots els fabricants descriuen la distància que poden recórrer els seus vehicles d’una forma teòrica.

Hi ha diferents factors que condicionen l’autonomia:

  • Tipus de conducció. Com més exigència se li demani al motor, menys autonomia realitzarà. Habitualment els vehicles solen presentar diferents nivells d’intervenció del motor (conduccions eco, sport…) per tal de trobar l’equilibri entre tipus de conducció i demanda energètica.
  • Geografia a superar. Molt relacionat amb l’exigència del motor, està relacionat també el desnivell que s’hagi de superar. Com més diferències en el terreny, menys autonomia disposarà el vehicle mentre que en descensos serà tot el contrari.
  • Pes de desplaçament. Tant el conductor com possible passatger (en vehicles legalment autoritzats) i/o càrrega condicionaran també en major o menor mesura el rendiment de la bateria ja que el motor haurà de rendir més per aconseguir la velocitat.
  • Temperatura exterior. Les bateries treballen a temperatures òptimes al voltant dels 20ºC. Si aquestes disminueixen o augmenten es pot veure afectat també el rendiment de les bateries.

 

Autonomia_Bateries_Electriques

 

L’autonomia, doncs, serà una de les característiques a tenir en compte i que poden fer diferenciar la categoria i el preu dels diferents vehicles en igualtat de característiques.

 

 

Però el nostre consell és que no només es tingui en compte aquest únic factor a l’hora d’adquirir un o altre vehicle sinó un conjunt de factors, tals com el temps de càrrega, la possibilitat de càrrega ràpida, la marca i la garantia dels components, possibilitat d’extracció, preu de compra de l’element lliure en cas de recanvi, etc. Igualment, també solem recomanar que es tingui en compte la majoria de desplaçaments que fem habitualment, ja que si al nostre dia a dia no requereix una gran distància, podem fer una despesa innecessària pensant en possibles situacions que en realitat s’acaben donant molt puntualment i que podem trobar alternatives.